Inloggen

Login om alle eerder verschenen artikelen te lezen.

Wachtwoord vergeten? klik hier
Nog geen abonnee? klik hier

Prix de Rome
14/01

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is gestart.De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar. Een breed samengestelde groep van professionals is door het Mondriaan Fonds benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen aan de Prix de Rome jury.

Lees verder als abonnee
Museumwereld Brabant leunt extra zwaar op vrijwilligers
18/12

De musea in Noord-Brabant zouden niet kunnen bestaan als de vrijwilligers er de brui aan zouden geven. Liefst circa 2.500 van de in totaal 3.182 medewerkers is actief als vrijwilliger. Dat is 80 procent. Landelijk is dat 68 procent. Iets meer dan 15 procent van de musea in Nederland draait zelfs volledig op de inzet van de niet betaalde medewerkers.

Lees verder als abonnee
Arnhem verkoopt kunst voor de Voedselbank
06/12

De gemeente Arnhem verkoopt weer een groot aantal kunstwerken, waarvan de opbrengst ten goede komt van de Voedselbank. Tot en met 10 december kan online geboden worden op de laatste kunstwerken uit de BKR (Beeldende Kunst Regeling)-kunstcollectie van de gemeente.

Lees verder als abonnee
Inwoners kiezen nieuw kunstwerk
28/11

Foto: de plek waar elk jaar een nieuw kunstwerk in Gilze en Rijen komt te staan.

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de gemeenten Stein en Gilze en Rijen op het kunstwerk stemmen dat ze graag in hun gemeenten willen zien. Op de website www.kunstindegemeente.nl staan vijf kunstwerken waaruit men kan kiezen. De kunstwerken zijn gemaakt of ontworpen door lokale kunstenaars.

Lees verder als abonnee
Miljoen bezoekers Louvre Abu Dhabi
13/11

Het Louvre in Abu Dhabi heeft in zijn eerste jaar na opening ruim een miljoen bezoekers getrokken. Dat is meer dan het museum had verwacht, schrijven media in de Verenigde Arabische Emiraten. 60 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland.

Lees verder als abonnee
Kunst in Arnhem bewust gesloopt
05/11

Foto: een van de onderdelen van het kunstwerk van Hans Koetsier bij het voormalige Giro-kantoor aan de Velperweg in Arnhem.

De sloop van de kunst die Hans Koetsier in 1978 maakte voor het toenmalige Giro-kantoor aan de Velperweg, is uitgevoerd met medeweten van de projectontwikkelaar die het gebouw in een appartementencomplex omtovert. Dat valt af te leiden uit e-mailcorrespondentie eerder deze maand tussen Borghese Real Estate en Huissenaar Theo Brink, bestuurder van Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem. 

Lees verder als abonnee
Nalatenschap Wolkers naar Leiden
24/10

De universiteit en museum De Lakenhal in Leiden hebben de nalatenschap van Jan Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Texel, 19 oktober 2007) aangekocht. Het is tien jaar geleden dat de beeldend kunstenaar en schrijver overleed en de twee instellingen zeggen met de aankoop een oude wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote te willen vervullen. De stukken blijven zo behouden en beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek in een stad die voor Wolkers erg belangrijk was.

Lees verder als abonnee
10 steden genomineerd voor Kunststad van het jaar
09/10

De tien voor de titel Kunststad van het jaar 2019 genomineerde steden zijn bekend. Opvallend is dat, net als vorig jaar, geen van de drie grote steden is genomineerd. Wel enkele middelgrote steden als Amersfoort, Breda, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Leeuwarden. Op 129 steden zijn stemmen uitgebracht.

Lees verder als abonnee
Gouden K’s als eerbetoon
01/10

Nederlandse gemeenten kunnen inwoners die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars, voordragen voor toekenning van een Gouden K. Jaarlijks worden maximaal tien Gouden K's toegekend.

Lees verder als abonnee
Birgit Donker nieuwe directeur Nederlands Fotomuseum
17/09

Birgit Donker (1965) wordt directeur van het Nederlands Fotomuseum. Zij volgt Ruud Visschedijk op, die het instituut zeventien jaar leidde. Donker is nu directeur van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Daarvoor werkte ze voor NRC Handelsblad, onder meer als hoofdredacteur en als kunstverslaggever.

Lees verder als abonnee
Het Hem, nieuw cultureel centrum
12/09

In een voormalige kogelfabriek aan de oever van het Noordzeekanaal, een plek die over tien jaar deel zal uitmaken van de metropool Amsterdam, wordt in het voorjaar van 2019 een groot cultureel centrum geopend: Het Hem, huis van kunst en cultuur.

Lees verder als abonnee
Van Gogh vastgoedcertificaten voor het erfgoed
07/09

Van Gogh Brabant is gestart met de uitgifte van vastgoedcertificaten voor Van Gogh erfgoed. Iedereen kan daarmee een stukje eigendom verwerven van de belangrijkste locaties uit het leven van Vincent van Gogh.

Lees verder als abonnee
Museum Arnhem: verbouwen, verhuizen of sluiten?
04/09

Museum Arnhem zit tot zeker 2021 zonder gebouw, bij gebrek aan een betaalbare aannemer voor de verbouwing. De gemeente onderzoekt alternatieven, zoals verhuizing naar de binnenstad. Het museum, gelegen op een hoge stuwwal aan de rand van het centrum en met uitzicht op de Rijn, is sinds november 2017 gesloten.

Lees verder als abonnee
Museumkaart wordt € 5,- duurder
20/08

De Museumkaart voor volwassenen gaat per 1 oktober 5 euro meer kosten. De kaart kost dan bij verlenging op 5 cent na, 60 euro en bij aanschaf 5 cent minder dan 65 euro.

Lees verder als abonnee
Kunst kaapt kerkplein
10/08

Iedere stad probeert in de zomer zijn eigen evenement of festival te organiseren, om zoveel mogelijk thuisblijvers aan te trekken. Tilburg start vandaag met de eerste expositie van kunst op straten en pleinen, onder de naam Kaapstad.

Lees verder als abonnee
Frans Hals Museum kan niet verbouwen
27/07

Het Haarlemse museum wil de twee locaties aantrekkelijker maken voor toeristen, maar het nieuwe gemeentebestuur komt niet op de proppen met de benodigde 4,5 miljoen euro.

Lees verder als abonnee
Ludiek filmpje Vlaamse musea tegen censuur Facebook
23/07

Facebook is veel te preuts. Alles wat maar een beetje naakt is wordt afgeschermd. Zo werd onlangs het schilderij de Kruisafneming van Peter Paul Rubens uit 1611 van Facebook verwijderd omdat Christus - op zijn lendendoek na - zonder kleren wordt afgebeeld.

Lees verder als abonnee
Nieuwe directeur Raad voor Cultuur
10/07

Jakob van der Waarden wordt met ingang van 1 september 2018 algemeen secretaris/directeur van de Raad voor Cultuur. Van der Waarden volgt Jeroen Bartelse op, die volgende maand aan de slag gaat als algemeen directeur van muziekpodium TivoliVredenburg.

Lees verder als abonnee
Voor miljoenen aan oude kunstobjecten gevonden
05/07

Bij een grote politieactie op verschillende plaatsen in Europa zijn ruim 25.000 historische kunstobjecten in beslag genomen. Volgens Europol waren de spullen, met een waarde van zo'n 40 miljoen euro, in handen van een goed georganiseerde criminele bende.

Lees verder als abonnee
Omstreden woorden in musea: 'we gaan niet de geschiedenis schoonboenen'
28/06

Muiltjes van 'mohammedanen'. Een zwaard van een 'koppensneller'. Een afbeelding van een 'Zoeloe-Kaffer'. De collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen zit vol begrippen die twijfelachtig, achterhaald, aanstootgevend of ronduit beledigend zijn. Nu er steeds vaker discussie is over dergelijke omstreden woorden, publiceert het museum de handreiking Woorden doen ertoe: een incomplete gids voor woordkeuze binnen de culturele sector. De taalgids wordt vandaag gepresenteerd in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Lees verder als abonnee
Top