Over ons

Privacy verklaring

De privacy verklaring van De Kunst Collega's is van toepassing: privacy verklaring.

Monumentale wandkunst met verwaarlozing bedreigd
07/12

Amsterdam telt zeker 220 kapitale kunstwerken op muren in en aan panden. De stad roept eigenaren op erop te letten dat ze niet verdwijnen of schade oplopen. 'Weg is weg.'

Lees verder als abonnee
Grote veiling kunstcollectie van Albada Jelgersma
04/12

Christie’s veilt deze maand ruim veertig oude meesters van de in juni van dit jaar overleden supermarkttycoon Eric Albada Jelgersma (1939-2018). Verwachte opbrengst is 30 à 40 miljoen euro.

Lees verder als abonnee
Recordbedrag voor werk van levende kunstenaar verpletterd
16/11

Een schilderij van de Britse artiest David Hockney is bij Christie's in New York geveild voor een recordbedrag van 90,3 miljoen dollar, bijna 80 miljoen euro. Het is verreweg het hoogste bedrag dat ooit op een veiling is betaald voor werk van een nog levende kunstenaar.

Lees verder als abonnee
Nieuwe Governance Code Cultuur
06/11

Een nieuwe Governance Code Cultuur is gisteren gepresenteerd in LantarenVenster in Rotterdam tijdens de conferentie “Toezichthouden: de kunst van het tegenspel” in aanwezigheid van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees verder als abonnee
Algoritmisch schilderij blijkt € 375.000 waard
26/10

Bij een veiling in New York is een schilderij dat is gemaakt door een algoritme ('min G max D Ex[log(D(x))]+Ez[log(1-D(G(z)))]') verkocht voor ruim € 375.000. Veilinghuis Christie's schatte de waarde van het kunstwerk in eerste instantie op maximaal zo'n € 9.000.

Lees verder als abonnee
Mogelijk honderden kunstwerken in Nederlandse musea geroofd van Joden
10/10

In 42 Nederlandse musea staan kunstwerken die mogelijk zijn gestolen van Joden voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is de conclusie na jarenlang eigen onderzoek door musea, meldt Trouw.

Lees verder als abonnee
Kleine en middelgrote musea in de problemen
02/10

De meeste grote musea in Nederland doen het in financieel opzicht goed, maar veel kleinere en middelgrote musea hebben het zwaar. Zo'n 48 procent van de kleine musea schreef vorig jaar rode cijfers, net als 42 procent van de middelgrote musea.

Lees verder als abonnee
Rechtbank haalt schilderij weg om blote borst
21/09

De rechtbank in Almelo heeft een groot schilderij verwijderd dat al 26 jaar in het gebouw hing. Op het kunstwerk Regelrecht is een blote borst van een vrouw te zien. Een vrouw die een zedenzaak bijwoonde in de rechtbank voelde zich gekwetst door het doek en diende een klacht in.

Lees verder als abonnee
Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018
13/09

De Koninklijke Prijs, die in 1871 door Willem III werd ingesteld als Koninklijke Subsidie, is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Het karakter van stimuleringsprijs staat voorop. Om toch meer aandacht te genereren voor de winnende kunstenaars is met ingang van het jaar 2018 het aantal winnaars aangepast van vier naar drie kunstenaars en is het prijzengeld verhoogd van 6.500 naar 9.000 euro per winnaar.

Lees verder als abonnee
Tiqets maakt niet alleen een kaartje kopen gemakkelijker
10/09

Tiqets is een schoolvoorbeeld van een startup die een probleem oplost waar je je pas van bewust bent als je er tegenaan loopt: je bent in een stad, hebt zin om naar een museum of attractie te gaan en wil direct een kaartje regelen om rijen voor de kassa te vermijden.

Lees verder als abonnee
Komt er een Europese Museumkaart?
05/09

Een Museumkaart voor musea van Stockholm tot Palermo en van Brest tot Warschau. Dat wil D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Vorige week diende ze een amendement op de begroting van de Europese Unie in voor de „opstartkosten” van zo’n kaart, die zij heeft becijferd op 2 miljoen euro. Nadat van dat geld een ondersteunende infrastructuur is opgezet en de Europese Museumkaart is gepromoot, zou het systeem zichzelf moeten financieren, „net als in Nederland”.

Lees verder als abonnee
Gigantisch doek gevonden bij verbouwing
23/08

Tijdens de verbouwing van de voormalige Casino-bioscoop in Breda is een gigantisch doek tevoorschijn gekomen dat aan beide zijden is beschilderd door kunstenaar Jaap van Dam. 

Lees verder als abonnee
2019 Rembrandt jaar
14/08

Komend jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (15 juli 1606 - 4 oktober 1669) is gestorven. Voor veel musea en instellingen is dit aanleiding om aandacht te schenken aan het werk van misschien wel de grootste meester van de Lage Landen.

Lees verder als abonnee
Gestolen schilderijen van Mondriaan en Mesdag teruggevonden
02/08

De politie heeft drie mannen opgepakt voor betrokkenheid bij een grote kunstroof uit een huis in het Limburgse Voerendaal. Bij doorzoekingen werden verschillende kostbare schilderijen teruggevonden, waaronder een Mondriaan, Mesdag, Tischbein en Kulagina.

Lees verder als abonnee
Kunsthandelaar doet verrassende vondst
24/07

Een Amerikaanse kunsthandelaar heeft voor een habbekrats zes schilderijen gekocht van de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Willem de Kooning. De vondst kan enkele honderden miljoenen euro waard zijn.

Lees verder als abonnee
Museum Boijmans naar Rotterdam Zuid
13/07

Het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen wil in 2019 voor enkele jaren naar Rotterdam Zuid verhuizen. In de voormalige V&D in winkelcentrum Zuidplein opent het museum een dependance. Dat bevestigt het museum na berichtgeving hierover in NRC.

Lees verder als abonnee
Muurschildering van Keith Haring in Amsterdam ontdekt
06/07

A 40-foot Keith Haring mural was uncovered last week in Amsterdam after almost three decades behind insulation panels, following a campaign by the Dutch graffiti artist Aileen Middel, known as Mick La Rock.

Lees verder als abonnee
Museum Boijmans beschuldigd van racisme
29/06

Een actiegroep eist van Museum Boijmans Van Beuningen verwijdering van een zwart geschminkt gezicht op het beeldmerk van de expositie van kunstenaarscollectief Gelatin. Dat zou racistisch zijn. Boijmans weigert.

Lees verder als abonnee
Ex-directeur Stedelijk ten onrechte weggestuurd
14/06

Beatrix Ruf, de in opspraak geraakte ex-directeur van het Stedelijk Museum, is ten onrechte beschuldigd van belangenverstrengeling. Dat blijkt uit een onafhankelijk rapport naar aanleiding van haar vertrek.

Lees verder als abonnee
65.000 kunstwerken niet te zien
05/06

In de Rijksmusea liggen ongeveer 65.000 kunstwerken die het publiek niet kan bekijken omdat ze in depots liggen opgeslagen. De VVD vindt dat doodzonde en wil deze werken naar regionale musea verplaatsen zodat het publiek ze alsnog kan bewonderen.

Lees verder als abonnee
Top